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1.Imagen marcada / sin marcar LADO, J. Los cítricos y su poscosecha en Uruguay Montevideo (Uruguay): INIA, 2009. 4 p. (Hoja de Divulgación ; 98)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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2.Imagen marcada / sin marcar LADO, J. INIA investiga herramientas para que los cítricos lleguen en buenas condiciones a los mercados de exportación. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; Horack, A.; García, M.J. (Eds.). INIA Informa (No.4, Agosto-Setiembre 2019). Montevideo (UY): INIA, 2019. pags. 8-9.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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3.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RIVAS, F. El Bufado: sus causas y alternativas de control Montevideo (Uruguay): INIA, 2010. 4 p. (Hoja de Divulgación ; 102)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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4.Imagen marcada / sin marcar MANZI, M.; LADO, J. Foliar applications of calcium do not impact on fruit and leaf nutrient concentration or quality of 'O?Neal' blueberry. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 3 September 2019, Volume 94, Issue 5, Pages 676-684. Doi: https://doi.org/10.1080/14620316.2019.1577185 Article history: Accepted 21 January 2019 // Published online: 14 Feb 2019.
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5.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RIVAS, F. OLEOCELOSIS: sus causas y alternativas de control Montevideo (Uruguay): INIA, 2009. 4 p. (Hoja de Divulgación ; 100)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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6.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; MANZI, M. Metabolic and hormonal responses of plants to cold stress. In: Ghorbanpour M., Varma A. (eds). 2017. Medicinal Plants and Environmental Challenges. Springer, Cham. pp. 137-158. History: First Online: 02 November 2017.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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7.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, J.; ZACARÍAS, L. Analysis of ethylene biosynthesis and perception during postharvest cold storage of Marsh and Star Ruby grapefruits. Food Science and Technology International, 2015, v.21, no.7, p. 537-546. Article history: Received 31 July 2014 // Accepted 8 September 2014 // Published online 3 October 2014.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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8.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; GAMBETTA, G.; ZACARÍAS, L. Key determinants of citrus fruit quality: Metabolites and main changes during maturation. Scientia Horticulturae, 15 March 2018, Volume 233, Pages 238-248. Article history: Received 21 July 2017 / Received in revised form 16 January 2018 / Accepted 19 January 2018 / Available online 03 February 2018. Funding text: The financial support of the research grants AGL-2015-70218R (Ministerio de...
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9.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Maturity indicators and citrus fruit quality. Stewart Postharvest Review, 2014, v.10, no.2, p.1-6. 2-s2.0-84909594466
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10.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. La importancia de los pigmentos en la tolerancia a bajas temperaturas de los frutos cítricos. Revista INIA Uruguay, 2016, No.44, p. 39-41. (Revista INIA; 44)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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11.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Influencia de la luz en la coloración y maduración de los frutos cítricos. Levante Agrícola, 2013, Edición Postcosecha, p.179-185.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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12.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; LUQUE, E.; SILVA, G. Manejo de la poscosecha en cítricos: desafíos para la innovación en un mercado dinámico. Revista INIA Uruguay, 2010, no. 22, p. 32-34. (Revista INIA; 22)
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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13.Imagen marcada / sin marcar PEREZ, E.; FERNÁNDEZ, G.; LADO, J. Recomendaciones para el uso del hipoclorito de sodio en las líneas de empaque de fruta cítrica. Montevideo (UY): INIA, 2023. 27 p. (INIA Boletín de Divulgación; 121).
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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14.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; REY, F.; MANZI, M. Phytohormones and cold stress tolerance. (Chapter 9). In: G.J.Ahammed, J.Yu (eds.). 2023. Plant hormones and climate change. pp.207-226. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-19-4941-8_9 Correspondence: Lado, J.; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Salto, Uruguay; email:jlado@inia.org.uy
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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15.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; ZACARÍAS, L.; RODRIGO, M.J. Regulation of carotenoid biosynthesis during fruit development (Chap. 6). In: Stange, C. (Ed.). Carotenoids in Nature: Biosynthesis, Regulation and Function. Springer, 2016. Chapter 6 p. 161-198 (Sub-Cellular Biochemistry; 79)
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16.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Transcriptional regulation of ethylene metabolism in 'Marsh' and 'Star Ruby' grapefruits under chilling conditions. Acta Horticulturae, 2015, no.1079, p. 501-506. Proc. Vth International Conference Postharvest Unlimited. Eds.: Toivonen P.M.,Kalaitzis P.,Manganaris G.A.
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17.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; PINTOS, P.; LUQUE, E.; MOLTINI, A.I. Aplicación de bajas temperaturas en la poscosecha de los frutos cítricos: Estrategias para minimizar el daño por frío. In: INIA Salto Grande; Programa Nacional Producción Citrícola. Poscosecha de Frutos Cítricos. Estudio del daño por frío y control de patógenos. Salto (UY): INIA, 2016. p. 3-15 (Serie Actividades de Difusión; 770)
Biblioteca(s): INIA Salto Grande.
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18.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; VICENTE, E.; MANZZIONI, A.; ARES, G. Application of a check-all-that-apply question for the evaluation of strawberry cultivars from a breeding program. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2010, 90 (13): 2268-2275. Article history: Received: 22 March 2010 / Revised: 9 June 2010 / Accepted: 11 June 2010.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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19.Imagen marcada / sin marcar MANZI, M.; HERNÁNDEZ-MAZZINI, F.; PINTOS, P.; LADO, J. Abscisic acid preharvest application alleviates chilling injury in oranges during cold storage. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 2022. doi: https://doi.org/10.1080/14620316.2022.2061383 Article history: Accepted 30 March 2022; Published online 19 Apr 2022. Incluye Supplementary material. Corresponding author: Manzi, M.; Fertilidad de Suelos. Department Suelos y Aguas, Estación Experimental Facultad de Agronomía Salto,...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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20.Imagen marcada / sin marcar SPERONI, G.; LADO, J.; LÓPEZ, L.; TORANZA, C.; BONIFACINO, M. Biología reproductiva y estudios poblacionales en Myrtaceae nativas. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola. Encuentro Nacional sobre Frutos Nativos, 10°. Encuentro virtual 13 y 14 de mayo de 2021. Canelones (Uruguay): INIA. p.10-14. (Serie Actividades de Difusión; 797)
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  23/05/2022
Actualizado :  06/09/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Circulación / Nivel :  Nacional - --
Autor :  LADO, J.; VICENTE, E.; RODRÍGUEZ, G.; ARES, G.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO ROBERTO RODRÍGUEZ LAGOUTTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GASTÓN ARES, Universidad de la República, Facultad de Química, Sensometría y Ciencia del Consumidor, Canelones, Uruguay.
Título :  Consumer perception of purple-fleshed sweet potatoes: hedonic, sensory, and emotional expectations. [Percepción de los boniatos de pulpa violeta: expectativas hedónicas, sensoriales y emocionales de los consumidores]. [Percepção da batata-doce de polpa roxa: expectativas hedonicas, sensoriais e emocionais dos consumidores].
Complemento del título :  Section: Food Technology.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2022, vol. 26, n.1, article e990. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.26.990
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.26.990
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 21 December 2021; Accepted 07 May 2022; Published 13 May 2022. Editor: Gustavo González-Neves. Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay. Correspondence: Joanna Lado, jlado@inia.org.uy -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. (CC BY 4.0).
Contenido :  ABSTRACT.- Purple-fleshed sweet potatoes (PFSP) are a new product for Uruguayan consumers. It shows differentiable sensory char-acteristics and added nutritional benefits, but sensory and hedonic expectations raised by PFSP have not been explored yet in Uruguay. The aim of this work was to explore Uruguayan consumers' perception of PFSP with a special focus on the hedonic, sensory and emotional expectations raised by them in comparison to traditional yellow and orange-flesh genotypes available in the market. A series of pictures of three types of SP were used in a social-network-driven study completed by 179 SPconsumers. A word-association task and rating of expected liking together with exploring how they would feel after consumption using a check-all-that-apply (CATA) question composed of 21 emoji were carried out. Par-ticipants were also asked to describe the expected sensory characteristics using a CATA questions composed of 17 terms, selected based on results from previous sensory studies. Results revealed a lack of consumer familiarity with purple flesh coloration and lower expected liking scores compared to traditional orange and yellow flesh genotypes. It was also asso-ciated with scarce positive hedonic and emotional associations related to the emojisflushed face, face screaming in fear, grimacing face and weary face. Moreover, they were expected to have similar characteristics to yellow-fleshed sweet potatoes (YFSP) in terms of texture and flavor, b... Presentar Todo
Palabras claves :  Batata doce; Breeding; Consumers; Flavor; Melhoramento genético; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Sweet potato; Texture.
Thesagro :  BONIATO; CONSUMIDORES; FITOMEJORAMIENTO; MEJORAMIENTO GENETICO; SABOR; TEXTURA.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16725/1/Agrociencia-UY-2022-26-N1-990.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103080 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2022, v.26(1)
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